Zdrava Srbija Instagram

Organska proizvodnja lekovitog bilja


Začinsko i lekovito bilje, 04.11.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareRuralna područja imaju dobre preduslove za organsku proizvodnju koja postaje sve popularnija kod nas a zasniva se na biološkoj ravnoteži između čoveka, zemljišta, vazduha, biljaka i životinja. Nekontaminirano zemljište, čist vazduh i usitnjene parcele čine dobru osnovu za širenje organske proizvodnje lekovitog bilja.


Da bi se lekovito bilje prodavalo kao organsko nije dovoljno da se proizvede po principima organske proizvodnje već je potrebno da bude sertifikovano odnosno da poseduju sertifikat organskog proizvoda. Sertifikacija može biti pojedinačna i grupna. Grupna svakako olakšava proces sertifikacije kod malih proizvođača i u ime svih zainteresovanih organizator ili udruženje obraća se ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji sa planom svoje proizvodnje i zahtevom za ponudu cene sertifikacije. Potom se sertifikacionoj kući, odnosno kontrolnoj organizaciji šalje prijava za uključivanje u organsku proizvodnju na osnovu koje sertifikaciona kuća vrši kontrolu po sklopljenom ugovoru o sertifikaciji.


Nakon sklopljenog ugovora između proizvođača i ovlašćene kontrolne organizacije, proizvođač je obavezan da primenjuje metode organske proizvodnje i proizvodnju obavlja u skladu sa zakonom o organskoj proizvodnji. Da bi se dobio organski proizvod potrebno je da planirane parcele za lekovito bilje prođu period konverzije, odnosno prilagođavanja. Period konverzije traje 2 godine. U nekim slučajevima period konverzije može biti skraćen o čemu odlučuje ministarstvo na osnovu zahteva proizvođača i sertifikacione kuće.Nakon isteka perioda konverzije, sertifikaciona kuća donosi odluku o sertifikaciji i izdaje sertifikat da je proizvod proizveden metodama organske proizvodnje. Sertifikat važi jednu godinu i svake godine se obnavlja uz obaveznu kontrolu. Svaki učesnik u procesu proizvodnje, prerade, otkupa, prodaje, izvoza, mora imati sertifikat kojim se potvrđuje da je njegova delatnost bila pod kontrolom ovlašćene kontrolne organizacije.


Domaći sertifikovani proizvod obeležava se oznakom „Organski proizvod“, nacionalnim znakom i logom ovlašćene kontrolne organizacije. Dok je proizvodnja u periodu konverzije proizvodi se mogu prodavati kao konvencionalni ili obeleženi kao "Proizvod iz perioda konverzije". Skladištenje, pakovanje i transport organskih proizvoda se takođe obavlja po važećem zakonu i pravilniku o organskoj proizvodnji.Milica Popadić, dipl.ing. ratarstva i povrtarstvaBookmark and Share

Mala Pijaca