Zdrava Srbija Instagram

Domaći burek


Mrsno:Pite-Testa, 07.02.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNe postoji osoba koja ne voli burek. Svako ima omiljeno mesto gde ga rado kupuje, jer je burek najčešći izbor za doručak onih koji žure. Kada imate vremena i živaca, a volite da kuvate i spremate, možda ćete poželeti da spremite sami svoj burek. Jednom kada uvežbate recept do savršenstva, moći ćete da ga prilagođavate svom ukusu i napravite potpuno svoj i originalni burek.Zamesiti testo od 1/2kg. brašna ,malo soli, 2kašike ulja i 250ml.mlake vode.

Podeliti testo na 5 loptica i svaku razvaljati na krug od 15cm, ili velicinu tanjira.


Krugove slagati u šerpu u kojoj ste do pola(može i do trećine) napunili mešavinu ulja i rastopljene masti.Masnoća mora svaku da oblije. Ostaviti testo da odmori pola sata, pa vaditi i razvlačiti rukom testo. Vrlo se lako razvlači. Najpre, od sredine, a zatim i krajeve lagano ih podižući sa radne površine.
Po kori posuti fil po zelji( sir, mleveno meso, rendani krompir, rendane jabuke...)i preklapati svaki kraj prema sredini da dobijete krug.
Koru odložiti. Napraviti isto i sa ostalim korama, s tim što svaki put, vratite na sredinu prethodnu koru i ponovo preklapate.Tako se dobija kora u kori.
Prebaciti celi burek u tepsiju
i peci na 250 dok fino ne porumeni. Pečen burek prevrnuti na tanjir ili drugu tepsiju ,iseći na četvrtine i služiti . Prijatno!


Tekst preuzet saBookmark and Share

Mala Pijaca