Zdrava Srbija Instagram

I pčele poštuju ikone!


Vera, 04.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU regionu Kapandriti u blizini Atine, divna stvar se desila. Pre deset godina, pobožni pčelar po imenu Isidoros Timinis, pomislio je da u jednu od svojih košnica postavi ikonu Raspeće Gospoda. Ubrzo nakon toga, kada je otvorio košnicu, bio je zapanjen, pčele su pokazale toliko poštovanje i odanost ikoni, jer su je "izvezle" u vosku, a ipak ostavile otkriveno lice i telo Gospoda. Od tada, svakog proleća, on stavlja u košnice ikone Spasitelja, Bogorodice i Svetitelja, a rezultat je uvek isti.
Jednom sam doneo ručno oslikanu ikonu iz manastira, koja je predstavljala golgotu sa tri krsta. Pčele su "izvezle" voskom celu površinu kompozicije, ostavljajući da se jasno vidi krst Hristov i pokajani razbojnik sa desne strane, dok razbojnik sa leve strane krsta je bio prekriven debelim slojem voska.
Poslednji put kada sam otišao, mi smo stavili u ikonu Svetog Stefana prvomučenika i arhiđakona, čije ime naša skromna izdavačka kuća nosi. Kao što možete videti sa slike koje smo ovde objavili, cela ikona je odevena u vosak, ostavljajući otkriveno lice i telo.
Monah SimeonTekst preuzet sa http://manastirglogovac.blogspot.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca