Zdrava Srbija Instagram

Ekološka poljoprivreda, priroda i zaštita okoline


Zdrava Srbija, 07.03.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Ekološka poljoprivreda teži održivoj proizvodnji jer ekološki poljoprivrednici proizvode svoje proizvode smanjujući negativne uticaje na okolinu (veštačka đubriva i hemijska sredstva), zaštićujući prirodne resurse čuvajući biološku raznolikost na svojim imanjima i u njihovoj okolini. Propisana pravila (zakonska regulativa) garantuje zaštitu i poštovanje metoda ekološke poljoprivrede.


Od 2003. javna poljoprivredna inspekcija u EU (CAP – Common Agricultural Policy) potstiče proizvodnju koja podržava zaštitu okoline. Poljoprivredni proizvođači za sprovođenje takvih mera u EU dobijaju novčane potsticaje. Reforma CAP-a u EU osigurava okvir za budući razvoj ekološke poljoprivrede i moguće instrumente za zemlje članice.


Brojne studije pokazuju pozitivan efekat ekološke proizvodnje na povećanje biološke raznolikosti. Rezultati su vidljivi na svim vrstama divljih biljaka, životinja, nizu zemljišnih bakterija, preko insekata, do ptica i sisara.



Rezultati istraživanja pokazuju ne samo povećanu brojnost već i raznolikost vrsta na ekološkim domaćinstvima u poređenju sa konvencionalnim. Poruka koju prenosimo je kako je krajnje vreme za snimanje stanja našeg okruženja i donošenja planova i mera za očuvanje i uređenje istog, te očuvanje biljnih i životinjskih vrsta.



Primeri za razmišljanje:


- Englezi su zabrinuti za nestanak vrabaca (Passer domesticus). Istraživanja su pokazala da je od ukupne populacije vrabaca u Engleskoj od 1982. godine do danas sačuvano samo 7 % jedinki (93 % je nestalo).



- Nemci su zabrinuti za nestanak cvetnih vrsta, primera makova (Papaver rhoeas) jer su izgubili makove jarkocrvenih nijansi.





Svakako i kod nas postoje ugrožene vrste, biljne i životinjske, da li smo spremni preduzeti mere za njihovu zaštitu?






Marija Ševar mr. sc.
Zvonimir Vukov, dipl. inž. agr.



Bookmark and Share

Mala Pijaca