Zdrava Srbija Instagram

Procena aktivnosti pčela na letu


Pčelarstvo, 20.03.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareProcena aktivnosti pčela na letu je važna mera u određivanju biološko – uzgojnog stanja unutar pčelinje zajednice. Temelji se na pčelarevom iskustvu, a posmatra se jedna do dve minute aktivnosti pčela na letu, odnosno učestalost ulazaka i izlazaka pčela iz košnice. Pri tome treba obratiti pažnju na doba dana i koje je godišnje doba.


Šta možemo primetiti?


Tokom kasnoprolećnih i letnjih sunčanih ili oblačnih dana (temperatura vazduha u hladu >20°C) u pašnom razdoblju aktivnost pčela na letu je intenzivna (>100 ulazaka i izlazaka/min) između 10 i 18 sati. Tokom jesenjih, zimskih ili ranoprolećnih sunčanih ili oblačnih dana (temperatura vazduha u hladu od 12 do 18°C) te u svim razdobljima bez paše, neovisno o godišnjem dobu, aktivnost pčela na letu je smanjena (<100 ulazaka i izlazaka/min). Izostanak ili izrazito smanjena aktivnost pčela na letu (<10 ulazaka i izlazaka/min) u gore navedenim mesecima i danima može ukazivati na:


- uginuće zajednice
- bolesnu slabu zajednicu
- zdravu, ali slabu zajednicu
- zdravu pomoćnu zajednicu (nukleus).Tokom kišnog, vetrovitog, snežnog ili hladnog dana (temperatura niža od 12°C) ne može se uočiti aktivnost pčela na letu. Normalnu aktivnost pčela ne treba zameniti s grabežom a prilikom posmatranja nemojte ometati smer leta pčela.


I konačno, valja reći da je procena aktivnosti pčela na letu nužno potrebna mera u savremenom komercijalnom pčelarenju jer se time smanjuje učestalost otvaranja košnica što bitno utiče na normalan razvoj pčelinje zajednice.

Zlatko Tomljanović, dr. med. vet.Bookmark and Share

Mala Pijaca